fredag 11 juni 2010

Utan ungdomen dör demokratin!

Vad skulle vi göra utan Facebook och andra sociala medier? Förmodligen samma sak vi gjorde innan de existerade?!

Internet har verkligen gjort det möjligt för partier att på ett enkelt och billigt sätt kunna förmedla sitt budskap. Partier som Piratpartiet skulle väl knappast finnas om det inte vore för just Internet?! Dagens nya partier använder sig av sociala medier som Facebook, Twitter etc. för att nå ut till väljarna och för att överhuvudtaget kunna bilda ett politiskt parti. Tidigare krävdes pengar och mycket kontakter för att bilda ett parti men idag är det enkelt med ett par ”klickningar” att få underlag för att bilda ett parti. Frihetspartiet, Spritpartiet och många andra partier kom till på detta sätt. även Laxåpartiet!

Bloggar och de här sociala medierna kommer att ha stor inverkan på höstens val. ”De som vet” säger tvärtemot påståendet jag nyss gav?! Jag tror att en del utav dessa ”dinosauriepartier” inte riktigt fattat klämmen med att utnyttja ”nätet” och vad det har att erbjuda… (Det är jag glad för.) Jag läste någonstans att cirka 40% av svenska folket använder Facebook eller någon gång gjort så!! Behöver jag säga mer? Idag räcker det att via en blogg och dessa sociala medier att nå ut till folket. Man behöver inte stå på torget och predika. Inte heller ringa hem till folk eller gå runt och knacka dörr för att ragga röster. Visst är ett möte "face-to-face" alltid det bästa men det är också väldigt tidskrävande. jag tackar herr Gates för att han stod ut med alla tvivel och har gett oss denna möjlighet… :-)

Bloggar och de sociala medierna är även bra för demokratin. Nu blir fler människor engagerade och bidrar med sina åsikter i alla diskussioner som pågår just nu ute på nätet. Tidigare fick man ju en broschyr i näven att läsa vad de olika partierna stod för. Idag kan vi dagligen läsa och få information om vad partierna vill och det har nästan blivit ”färskvara” på all information vi läser om partierna. Det som gällde igår kanske inte gäller idag! Även fler ungdomar har tack vare Internet blivit intresserade av politik och på ett eller annat sätt blivit mer aktiva inom politiken. Det kommer kanske inte synas så mycket till valet nu i höst men garanterat till valet 2014. Det behövs fler ungdomar som kommer in i politiken och säger sin mening. Det är ju ungdomarna som är vår framtid! Utan ungdomen dör demokratin…


Marko Pekkanen

1 kommentar:

  1. Var inbjuden till ungdomsfullmäktige för några veckor sedan, vilken upplevelse.
    Vilka ungdomar !
    Otroligt bra, genomtänkta frågor till oss politiker o vilka ideer o förslag.
    Laxå har "kapital" för framtiden i dessa unga invånare.

    SvaraRadera