måndag 24 maj 2010

Alla dessa opinionsmätningar…

…gör mig bara förvirrad!
Idag leder de rödgröna för att i nästa opinionsmätning tappat ledningen för att Alliansen har lyckats övertyga folket att de kan och vill fortsätta att regera?! Det går inte att lita på alla dessa mätningar på grund av att det är alldeles för liten skara personer som är med i de här mätningarna. Dessutom så är det många olika företag som gör dessa opinionsmätningar och så skiljer dem sig åt en hel del när mätningarna redovisas. Jag skulle vilja säga att det är slumpen som avgör i alla opinionsmätningar vilket parti som vinner eller vem som svenska folket vill ha till statsminister?! Det gör jag också! Det är slumpen

Att SD halkat nedanför 4 procentspärren sedan den förra opinionsmätningen har också med slumpen att göra! Det fanns helt enkelt inte många personer som sympatiserade med deras politik i den här mätningen… Slumpen! Om slumpen tar SD över 4 procentspärren i nästa opinionsmätning återstår att se?!

Något mycket roligt och positivt är ju att svenskarna blir mer och mer positiva till invandring och till mångkulturalism. Den mätningen gjordes i storstäderna och det är ju inte så konstigt att resultatet blev så heller, för det är ju där svenskar lättast kommer i kontakt med invandrare och andra kulturer?! Hade mätningen gjorts på mindre orter tror jag att resultatet hade blivit helt annorlunda…

Nej, gott folk! Den enda och sanna opinionsmätningen får vi vänta på och se resultatet i höst - Valdagen den 19 september.


Marko Pekkanen

3 kommentarer:

  1. ”År 1992 uppgick andelen som tyckte att det var ett bra förslag att ”ta emot färre flyktingar” till 65 procent, år 2009 har den andelen minskat till 46 procent.”
    Media beskriver ofta alla invandrare som ”flyktingar”, oavsett varför de har kommit till Sverige. Att vara för en minskad flyktinginvandring är alltså en oerhört extrem åsikt, som troligen endast extrema högergrupper har, och inte det svenska folket oavsett vilket parti man röstar på. Flyktingar utgör idag endast cirka fem procent av den totala invandringen varje år. Cirka 95 procent av dagens invandrare är alltså inte här för för att de är flyktingar, de får ändå tillgång till försäkringskassans resurser, socialbidrag, bostadsbidrag, vård, skola och andra tillgångar Sveriges välfärd erbjuder. De som kommit hit kan sedan även ta hit sina släktingar och andra som anhöriginvandrare.
    I SOM-institutets opinionsundersökning ställs bara frågan om ”flyktingmottagandet”, samt lite frågor om integrationen i Sverige. Det är givetvis naturligt att de som svarat på enkätundersökningen är positiva till flyktingmottagande, det skulle även jag vara, samtidigt som jag och gissningsvis en majoritet av det svenska folket har ett starkt motstånd mot den förda massinvandringen. Någon fråga om den övriga invandringen ställs alltså inte av SOM-institutet.
    Något annat som slagits upp i diverse medier är Sverigedemokraternas påstådda ras i opinionen efter Skops undersökning. I Undersökningen får Sverigedemokraterna 2,9 procent vilket är ett ras från förra mätningen där vi fick 5,0 procent. Vad man bör tänka på är dock att frågeställningen även här är tvivelaktig. Skop frågade 1 133 svenskar vilket politiskt parti de tyckte bäst om i rikspolitiken. Ja, i rikspolitiken tänker även jag främst på dagens riksdagspartier, inte på oss som ännu inte sitter i riksdagen. Skulle frågan istället vara ”Vilket parti kommer du rösta på i riksdagsvalet” skulle vårt stöd med all sannolikhet vara betydligt större.

    SvaraRadera
  2. Det finns dock undersökningar som har undersökt svenskarnas inställning till invandringen på ett korrekt formulerat sätt. Dessa visar en förkrossande övervikt för de som vill minska invandringen. Enligt en sådan studie, Mayda & Facchini (2003), ville:
    - 26 % av svenskarna minska invandringen kraftigt
    - 27 % ville minska den lite,
    - 27 % ville låta den vara som den var då,
    - 8 % ville öka den lite,
    - 2 % ville öka den mycket.

    Totalt sett ville alltså 53 % minska invandringen, medan bara 10 % ville öka den. Dessa data är resultatet av ett forskningsprojekt som tagit fram data från en rad länder. Dess resultat har publicerats och genomgått sk peer-review, vilket SOM inte gör, generellt. Som källa har den därför mycket högre trovärdighet än SOM angående den faktiska attityden till invandringen i Sverige.

    Länk:
    http://ftp.iza.org/dp3512.pdf

    Marie Demker är gift med Ulf Bjereld och bosatt i Göteborg. Sedan 20 år tillbaka medverkar Marie Demker regelbundet i media som frilansskribent och som kommentator till aktuella politiska skeenden, däribland ämnesområdena religion och politik, nationalism och främlingsfientlighet, fransk politik, forskningspolitik samt jämställdhetsfrågor. Demker har även föreslagit att Sveriges nationaldag ska avskaffas. Hon har tidigare varit aktiv i vänsterpartiet.

    SOM-institutet ska vara opartiska ("SOM-institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet.").
    Men professorer som Marie Demker, professor i statsvetenskap - Göteborgs universitet som skrev en debattsida på DN samt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap - Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen - ulfbjereld.blogspot.com - uttalar sig båda om undersökningen, så den ska passa in i sina egna värderingar. Dessutom agerar de politiskt och SOM institutet ska vara opolitiska.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att du har en väldigt "grumlig" människosyn Stefan!
    Alla människor är lika värda. Om du tycker att du och ditt SD har blivit orättvist behandlade i alla dessa opålitliga opinionsmätningar behöver du inte klaga här på Laxåpartiets blogg!Det är enbart för demokratins skull som dina kommentarer kom med och för att du på ett sakligt sätt kunde framföra dina åsikter.Annars så har du inga som helst sympatier för den politik du och SD står för!

    SvaraRadera