lördag 29 maj 2010

Trygga barn lär bättre…

Är åldersblandade klasser att föredra framför åldershomogena? Denna fråga har och vill många forskare svara med ett enhälligt ”Ja!” fast de flesta studier och undersökningar som gjorts sedan 1990-talet, när åldersblandade klasser blev populärt, visat sig vara negativt för barnen…

Idag går fler och fler skolor över till åldersblandade klasser på grund av ekonomiska skäl och för att antalet elever minskat. Skälet till åldersblandade klasser från början var att forskarna trodde att det skulle stimulera barnens sociala utveckling och inlärning. Det har alltså i flera undersökningar visat sig vara det motsatta?! Barnen i åldersblandade klasser presterar sämre än andra barn på grund av sämre koncentrationsförmåga och de upplevs som stökigare av lärarna. Varför fortsätter man med införandet av åldersblandade klasser på så bred front utan att ha haft ett positivt underlag för det?

Det handlar enbart om att spara pengar i kommunerna och där har politikerna hittat ett kortsiktigt sätt att spara på barnens bekostnad. Detta sparande leder enbart till andra kostnader senare under barnens skolgång. Eleverna upplever otrygghet och dessutom så osynliggörs svagpresterande elever i en åldersblandad klass. Det har också visat sig att lärarna i åldersblandade klasser tycks lägga mindre vikt vid läxor, baskunskaper och formella prov.

Detta är alltså läget i kommuner som har ekonomiska problem runt om i Sverige; barnen och deras utbildning blir lidande! Så är även fallet i Laxå kommun där det hela tiden stramas åt inom skolan. Frustrerade föräldrar får inte gehör från politikerna. Deras frågor och barnens problem bollas bara fram och tillbaka och inget händer! Det finns ingen politiker som vill ta tag i detta. Med all rätt ska dessa föräldrar kräva en tryggare och bättre skola för sina barn!

Vi ska arbeta för en skola där kvalité ska eftersträvas. Alla barn har rätt till en trygg och bra tid på grundskolan för att uppnå sina mål. ”Lärarbyten” ska undvikas så gott det går. Självklara saker som gemenskap och kamratskap ska inte splittras med ständiga omorganisationer av klasserna. Vi måste tänka på barnens bästa! Ty det är dem som är vår framtid…

Den 19 september kan du bidra med en förändring genom att rösta på ett parti som verkligen värnar om barnens bästa! Rösta på Laxåpartiet!


Marko Pekkanen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar