fredag 21 maj 2010

Laxå kommun – Ett fall för ”Uppdrag Granskning”?!

I onsdags såg jag SVT:s ”Uppdrag Granskning” där sjukhuset i Sundsvall granskades eller rättare sagt granskades konsultfirman Mantec, som fick mångmiljonuppdraget att få ordning på sjukvården i Västernorrland, lämnade referenser från norska sjukhus - som nu visar sig tillhöra ett helt annat företag…

Det var en säljare hos Mantec som fick nys om den usla ekonomin på sjukhuset och ringde upp sjukhusdirektören och snart så var ett samarbete i hamn.
Lösningen Mantec kom fram till var att 800 anställda, mestadels undersköterskor, ska sägas upp.
Säljaren fick 4,3 miljoner i provision för besväret och konsulterna på Mantec har kunnat fakturera landstinget 340 000 kronor varje månad för sina tjänster. Med andra ord ett mycket lönsamt avtal, som gör att totalt drygt 50 miljoner skattekronor hamnar i konsulternas fickor.

Jag ser detta som ett missbruk av offentliga medel att anlita dyra konsultföretag för att komma på lösningar som sjukhuset själva kunde komma på?! I många fall är det de anställda själva som har de bästa råden. Dessutom så är de råden gratis! Men av en underlig anledning vill man inte lyssna på de anställda utan vänder sig till olika konsultföretag som kan presentera lösningar på glansigt papper och sedan skicka miljonräkningar efteråt.

I fallet ovan så undrar jag hur många miljoner som hamnade i sjukhusdirektörens ficka?

Varför tar jag då upp det här? Laxå ligger ju i Närke. Jajamensan… Och Laxå är sossestyrt precis som i fallet ovan… Och Laxå kommun har anlitat konsultföretag ett antal gånger där miljoner har hamnat i konsulternas fickor efter att de gett lösningar till problem och diverse förslag till ombyggnationer, som ändå inte följts! Vart jag vill komma?! Jo, att det hade varit bättre att lägga pengarna på verksamheten istället. I Laxås fall skulle miljonerna sättas direkt på skola, vård och omsorg. Den usla ekonomin som sossarna har försatt Laxå i finns det många bra kurser och utbildningar de styrande (ingen nämnd, ingen glömd) kunde gå för att lära sig hålla koll på siffrorna!

Mycket har förändrats i samhället sen åttiotalet gott folk och därmed krävs även förnyelse av kompetensen. Det krävs dessutom fortlöpande utbildning och andra kompetenshöjande kurser för att kunna hänga med i utvecklingen!

Så till alla er skattebetalare vill jag bara säga: Kasta inte bort era pengar på dyra konsulter! Lägg pengarna där de behövs. Direkt till verksamheten! Det gagnar oss alla…i slutänden.


Marko Pekkanen

3 kommentarer:

  1. Tänk om s & v faktiskt har koll på siffrorna !!

    Bara en tanke ?????

    SvaraRadera
  2. inför varje nytt budgetår skall en budget i balans läggas..... dvs den får inte vara minus.

    att "blunda" inför vissa utgifter & kostnader kan ju bokföringsmässigt (för tillfället) göra att budgeten är i balans eller tom på plus..

    Bara en tanke !!!!

    SvaraRadera