fredag 13 augusti 2010

Skomakarens ungar behöver inte alltid ha dem trasigaste skorna…

Jag tänkte våga mig på ett känsligt inlägg angående den heta frågan som diskuterats i ett antal år här i kommunen…
Ska Laxå kommun ta emot ensamkommande flyktingbarn?

Det finns egentligen bara ett riktigt svar på den frågan och då behöver vi blicka tillbaka ett tjugotal år i tiden. Till den tid när Laxå hade flyktingmottagning. Då såg ju Laxå lite annorlunda ut. Det fanns massvis med lägenheter i Saltängen och Korea. Laxå kommun hade en ekonomi som gjorde det möjligt att ta emot flyktingar.

Idag ser ju samhället Laxå väldigt annorlunda ut i alla avseenden. Saltängens hyresbostäder har för länge sedan jämnats med marken och området har snart raderats bort från Laxåkartan. Hyreshusen i Korea har lämnat plats för ännu en gräsplätt liknande den i Saltängen. Kommunens ekonomi är körd i botten efter Sossarnas slöspolitik så det tvingas till nedskärningar i vår välfärd. Barnen i Laxå får det sämre och sämre efter varenda sparåtgärd som skolan får känna på.

En kommun som inte klarar av att ta hand om sina egna barn bör inte ens försöka sig på att ta hand om ensamkommande flyktingbarn! Bidraget som kommunen får räcker inte till alla omkostnader.

Laxå kommun borde i första hand fokusera på att ta hand om sina egna invånare! När det dessutom behövs en ”arbetsgrupp” som ska utreda och kosta oss skattebetalare pengar så tycker jag nog att det bästa i dagsläget för Laxå kommun är att avstå. Fokusera på oss som fortfarande bor här i kommunen och utred istället hur Laxå ska ta sig ur det vänstra diket, vilket vi sjunker djupare ner i för var dag som går.

Jag avslutar detta inlägg med att säga att det är privata åsikter från undertecknad och undrar om någon kommunpamp kan svara på följande frågor…

1. Vad lärde Ni er från tiden då Laxå hade flyktingmottagning?
2. Jag antar att Ni lärde er en hel del i ovanstående fråga så varför behövs det en ”arbetsgrupp”?
3. Var sätter Ni gränsen för när ett barn är vuxet?
4. Om Laxå kommun mot all förmodan kommer att ta emot ensamkommande flyktingbarn tror Ni att Ni hjälper de som verkligen behöver hjälp?


Marko Pekkanen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar