torsdag 18 mars 2010

Demokrati och yttrandefrihet.

Demokrati är ett statsvetenskapligt begrepp som syftar på några besläktade former av styrelseskick där makten i (oftast) en stat utgår från dess medborgare via allmänna och fria val, oftast av förtroendevalda representanter till dess parlament. Sedan åren kring 1990 är demokrati det styrelseskick som råder i flest nationer i världen. Av världens samtliga allmänt erkända nationer förnekar endast Saudiarabien, Myanmar, Brunei samt Vatikanstaten sin demokratiska legitimitet. Övriga anser sig alltså ha ett demokratiskt styrelseskick av något slag, även om det ibland är högst tveksamt att landet skulle vara demokratiskt, bland annat baserat på brister i landets valsystem, vilka folkgrupper som har rösträtt och instabilitet vad gäller den yttersta makten.” – Wikipedia

Yttrandefrihet omfattar rätten att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsning eller någon typ av bestraffning. FN:s deklaration formulerar rätten på följande sätt: "Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser". En liknande text finns också i Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Yttrandefrihet regleras ofta i ländernas grundlagar och handlar alltid om förhållandet mellan staten och individen, inte om förhållandet mellan individer.
Yttrandefrihet anses vara en av förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick. I alla rättsstater, även de som klassas som demokratiska, finns det dock begränsningar för yttrandefriheten, varierande mellan olika länder. Till exempel har de flesta länder förbjudit hot om våld, och program mot mobbning (som även omfattar ord) finns. Även den som avslöjar militära hemligheter kan ofta straffas. Lagstiftningen varierar annars, USA har till exempel inte någon motsvarighet till Sveriges lagstiftning om hets mot folkgrupp som förbjuder rasistiska budskap, medan den typen av budskap är hårt reglerade i de flesta europeiska länder. Det är ofta uppe till debatt om demokratin skall vara tolerant mot "sina fiender som vill avskaffa den
".” – Wikipedia

En het diskussion i Sverige just nu är vilka partier som får propagera sitt budskap i skolorna. Vad hände med demokratin och yttrandefriheten? Vad ger vi för demokratiska signaler till Sveriges gymnasieelever, när det är rektorns åsikter som styr vilken politik eleverna ska få höra propaganda från?

Låt ALLA registrerade partier besöka landets gymnasieskolor samtidigt i en publik debatt i aulan. Varje parti har en representant där dem får debattera ett antal frågor som eleverna själva röstat fram. Vi måste ge våra unga väljare en chans att själva bilda sig en uppfattning om vad de olika partierna står för. Jag tror och vet att dem själva kan komma fram till vad dem anser är rätt eller fel?!

Jag kommer ihåg från min gymnasietid när vissa vänsterradikala lärare proppade i mig en massa ”rödpolitik… Jag antar att jag inte varit ensam om detta?! Jag tror också att dagens gymnasieelever får stå ut med liknande predikanten från sina lärare.

Jag tycker att Sverigedemokraterna inte har något gott att tillföra vår demokrati mer än att yttra ett stort missnöje som är baserat på mycket främlingsfientliga idéer. Men SD har fortfarande rätt enligt yttrandefriheten och vårt demokratiska samhälle att få sina åsikter och idéer framförda.

Demokrati och yttrandefrihet är allas rättighet… och skyldighet!

Marko Pekkanen
(LP)

1 kommentar:

  1. Markus Palmqvist18 mars 2010 kl. 18:56

    Så sant, så sant!! Skulle vara roligt att få veta hur rektorn tänker i detta fall! Han kan ju inte ha några högre tankar om hur demokrati ska fungera, eller så har han lite väl höga tankar om sig själv i egenskap av "demokratins skyddare". I och med detta val så idiotförklarar han samtliga elever genom att visa att dom inte är vuxna nog att tänka och ta egna beslut. Trodde det var något som ska uppmuntras i våra skolor. Man måste ibland få gå fel innan man vet vilken väg som är rätt. Det tror jag är betydligt mer utvecklande och nyttigt för våra barn än att denna person anser sig vara så fantastisk att han själv kan peka ut vägen för samtliga..

    SvaraRadera